Rabu, 24 Ogos 2011

Allah Sebaik-baik Perancang...

Umrah. Ikut rezeki masing-masing..Jika diizinkan Allah, pada tarikh ini kaki ini telah bertapak di tanah suci tetapi takdir Allah telah menentukan belum masanya lagi.. Sedih? Tipulah jika kata tidak sedih. Semakin dekat dengan tarikh yang dirancang, semakin sedih hati ini. Apabila terdengar bacaan Quran oleh Syeikh Mishary, menitis air mata ini kerana teringatkan cerita seorang sahabat yang mengatakan berimamkan Imam Mishary ketika mengerjakan umrah pada bulan puasa yang lepas..Terasa indah suasana yang beliau lalui.. Suasana ibadah yang luar biasa. Tetapi ku pujuk hati ini untuk redha. Ya Allah berilah kekuatan..

Hati semakin berbunga apabila segala urusan hampir selesai. Walaupun sedikit gementar untuk ke Tanah Suci memandangkan diri yang banyak dosa. Segala urusan hampir selesai. Pembayaran untuk umrah, khusus umrah, penghantaran maklumat wali di Malaysia. Pasport pun dah terbang ke Malaysia. Hampir sebulan passport berada di Malaysia padahal empunya diri berada di Negara lain..hehe. Tarikh semakin dekat. Persediaan pakaian, kelengkapan diri dan kewangan telah hampir lengkap. Tetapi jika Allah mentakdirkan belum rezeki menjadi tetamu-Nya, maka begitulah yang akan terjadi. Hanya satu urusan sahaja yang tidak selesai. Maka dengan rasminya diumumkan tidak dapat ke sana..Ada diantara sahabat-sahabat saya yang menangis. Saya? Saya hanya mampu berdiam. Otak macam blur. Tak tahu nak buat apa. Sebelum ini sering terbayang suasana disana. Berbuka puasa dengan semua Jemaah yang berbilang bangsa. Menatap kaabah di depan mata. Melihat tempat-tempat sejarah Islam. Menziarahi Maqam Penghulu kita Nabi Muhammad SAW dan Para Sahabat r.anhum. Merasa suasana ketenangan disana sehingga mendatangkan keghairahan untuk beribadah..Tetapi ia sekadar gambaran di fikiran kerana Allah belum mengizinkan…Tetapi Alhamdulillah, Bulan Ramadhan ini pengubat hati..Limpahan rahmat Allah di dalam bulan ini menjadikan diri ini begitu teruja merebut peluang sehingga mengurangkan kesedihan yang ada. Ya Allah Ampunkan dosa kami…Redhailah kehidupan kami di dunia dan di akhirat…

Terima kasih yang tidak terhingga kepada sahabat-sahabat yang memberi kata semangat kepada saya. Saya agak malu apabila sahabat yang saya jarang bertanya khabarnya, sentiasa mengikuti perkembangan diri ini. Perancangan saya pergi umrah dan terbatalnya rancangan ini dapat diketahuinya tanpa saya tahu dari mana sumbernya sedangkan saya tidak memberitahu secara umum perancangan saya ini. Hanya beberapa orang yang terdekat sahaja yang mengetahui. Terima kasih. Terima kasih kerana sentiasa mengambil berat dan memberi kata-kata semangat kepada saya. Sebak rasa hati. Orang yang selalu kita bertanya khabar, tidak pun mengambil berat tentang diri ini, tetapi orang yang saya tidak pedulikan pula yang berlakuan sebaliknya. Eh,tak baik lah cakap macam tu. Teringat satu pesanan, apabila melakukan sesuatu kebaikan atau pertolongan kepada seseorang, jangan mengharap orang itu akan membalasnya. Lakukannya atas dasar tanggungjawab sebagai seorang muslim. Daripadanya kita akan dapat belajar erti ikhlas. Serta selalu yakin, setiap kebaikan yang dilakukan pasti ada ganjarannya daripada Allah SWT. Balasan kebaikan itu bukan daripada orang yang kita tolong sahaja, tetapi juga daripada orang lain. Ikhlaskan hati. Yang paling utama, kebaikan yang cuba kita lakukan, Allah redhai..Itu yang paling utama.

Minta maaf kepada kalian semua..Minta maaf?Sebab apa? Minta maaf tanpa mengetahui apa kesalahan yang kita lakukan dan dengan rasa ego agak tidak berbaloi. Tetapi jika mampu, Meminta maaflah dengan kerendahan hati dan mencuba mengetahui kelemahan diri. Meminta maaf dengan berniat untuk memperbaiki kelemahan diri agar ramai yang tidak kita zalimi lagi. Meminta maaf untuk mengaharapkan keredhaan orang yang kita zalimi. Meminta maaf dengan berniat tidak mengulangi perbuatan buruk kita lagi. Dan yang palinng utama meminta maaf untuk ketenangan dan mengharap Redha Ilahi. Daripada-Nya kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali…Ya Allah..ampunkan dosa kami….

Tiada ulasan: